söndag 24 maj 2009

Valturné i Londonbuss


De senaste dagarna har jag tillbringat på Östergötlands småorter – på två halvdagar med IF Metall i en röd Londonbuss klarade vi av Vadstena, Ödeshög, Boxholm, Motala och Mjölby. Välarrangerade torgmöten och utdelning av rosor, med mycket lokalt fackföreningsfolk och sossar – en helt annan uppställning än för fem år sedan.
Londonbussen blev det 3e uppmärksammade fordonet jag har kampanjat i, efter Örebro-kandidaten Lars-Erik Sotings rosa amerikanare och den ”strajpade” miljö-Golf som föddes ur en biltvätt (se YouTubefilmen på http://www.youtube.com/watch?v=3NGxUamOfKQ ). Vill Ni hyra bussen (billigt!) ringer Ni Lasses turistservice i Vadstena 0705-329504.

Många kritiska frågor – särskilt om politikerförmåner och om EU har fått för mycket makt, men också mycket beröm för att vi tar matchen om kollektivavtal och arbetslöshet.
Vid Valdemarsviksutställningen i dag tog vi upp utställningsbesökarnas frågor i en lokalradiointervju. De spände över hela fältet – från djurskydd vid religiös slakt till vad en reformerad jordbrukspolitik kan betyda för jordbrukslänet Östergötland. Att lokala (c)-kandidaten Lena Ek nu på kort tid dels har proklamerat ”Vårdval Europa” i ett system där makten över viktiga delar av sjukvården flyttas till marknaden och Bryssel, dels har proklamerat att företagens fria rörlighet är viktigare än kollektivavtalen väckte mycket kritik. Hon har därmed missat massor av lokala röster, den saken är klar!

torsdag 21 maj 2009

Tryck på förtidsröstningen!


Jag var med både i Norrköping och Linköping när förtidsröstningen startade igår. Och det var rejält tryck på båda ställena. I Linköping (se bilden) hade Grafiker-pensionärernas eldsjäl Rolf Hultqvist samlat ihop massor av kompisar, så jag tror det blev 40 pers som gick och förtidsröstade tillsammans i Johannelund. Undrar om inte detta Europaval kan bli ett rejält genombrott för förtidsröstning. I bl a Linköping har man satsat hårt på bl a mobil förtidsröstning på stora arbetsplatser mm. Och i Göteborg har valnämnden fått ett klart uppdrag att höja valdeltagandet i områden där röstandet traditionellt är lågt. BRA!

tisdag 19 maj 2009

Behovet av integritetsöversyn bekräftas!

Bekräftelsen på att vår oro för oklar och överlappande lagsstiftning är befogad kom snabbt när man på text-TV idag kunde läsa följande:

"Ipredlagen kommer att bli verkningslös när regeringen genomför datalagringslagen till nyår, påpekar internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung. Ipredlagen ger rättighetsinnehavare möjlighet att begära ut namn bakom IP-adresser och stämma dem i civilmål. Datalagringslagen, som är ett EU-direktiv, kommer att innebära att all data- och telefontrafik lagras. Eftersom uppgifterna bara kan lämnas ut vid misstanke om allvarliga brott innebär det i praktiken att de inte kan lämnas ut enligt Ipred-lagen."
Precis detta pekar vi på i vår nya rapport - det finns olika integritetskrav i olika lagstiftning, och därför är det nu nödvändigt att skaffa ett helhetsgrepp!

Se över integritetslagarna!


Vi svenska s-ledamöter i Europaparlamentet har blivit allt mer oroade för den samlade effekten för integritet och rättssäkerhet av den mängd lagstiftning som i snabb takt har införts. Ibland har den initierats av EU, men också ofta ytterligare skärpts i svensk lag. Det handlar om telekompaketet, men även om FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet, upphovsrättsreglerna, de pågående ACTA-förhandlingarna med mera.


Det har ofta funnits försvarbara skäl för varje lagförslag isolerat. Men idag finns en risk att lagstiftningen sammantaget har gått för långt, och blivit ett hot mot integriteten. Därför föreslår vi i en rapport som jag har presenterat idag i Stockholm att det behövs en rejäl genomlysning av den samlade effekten för brottsbekämpning, rättssäkerhet och integritet av den lagstiftning som finns både på svensk nivå och i EU.


För oss är det också viktigt att vi kan fortsätta bekämpa brottslighet som bedrivs på nätet, t ex barnpornografi, terrorism, knarkhandel och handel med förfalskade läkemedel.


Därför kräver vi att det nu snabbt genomförs en rejäl genomgång av lagstiftningen inom dessa områden, både nationellt och i EU. Och redan nu har vi några konkreta förslag:


* Inrätta en integritetsombudsman i både Sverige och EU för att stärka integritetsskyddet.
* Den svenska regeringen bör inför EU-ordförandeskapet initiera en snabb förlikningsförhandling om Telekompaketet, begränsa den till frågor om nätneutralitet och integritetsskydd, och sätta hårt tryck på exempelvis Frankrike att acceptera en ”generalklausul” som garanterar att ingen kan stängas av från Internet utan en rättssäker process i förväg. Annars är det risk för att vi inte får en gemensam telekommarknad i EU, och det behöver vi.
* Upphovsrättslagstiftningen måste anpassas till den värld vi lever i idag och inför framtiden. Därför menar vi att det är nödvändigt att tillsätta upphovsrättskommissioner både i Sverige och på EU-nivå.

onsdag 13 maj 2009

Mer vilseledande retorik än vanligt!

Moderaterna Gunnar Hökmarks och Sven-Otto Littorins artikel i SvD idag om den svenska modellen är ännu ett bevis på den alltmer vådliga skillnaden mellan retorik och politik i m:s politik. Denna gång är retoriken så vilseledande att det gränsar till rena ljuget.

1. Hur kan de idag påstå att deras ekonomiska politik är ansvarstagande när nu praktiskt taget ALLA - inte bara (s), utan t ex även Svenskt Näringsliv, Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet mm kritiserar regeringen för att INTE ta ansvar för arbetslöshets- och krisbekämpning. Men trycket på aktiva insatser mot krisen klingar ohört hos regeringen - och arbetslösheten fortsätter stiga rekordartat. Ansvarstagande?
2. Hur kan de påstå att de vill skydda den svenska modellen mot EU-inblandning när det är DE som vill att Lavaldomen i EG-domstolen ska få genomslag i Sverige, tvinga oss att ta bort Lex Britannia och under hot om böter tvinga de fackliga organisationerna att ändra på den modell som gällt i Sverige i årtionden!

Sanslöst!

tisdag 12 maj 2009

Ansvarslösa sossar?

När nu en rad banker, Svenskt Näringsliv, Konjunkturinstitutet och regeringens eget Finanspolitiska råd alla anser att regeringen gör för lite mot krisen - kommer då Reinfeldt & Borg kunna fortsätta hävda att sådan kritik bara kommer från "ansvarslösa sossar"???

söndag 10 maj 2009

Valet till EU-parlamentet vändpunkt för (s)?

Det är uppenbart att den borgerliga alliansen, och särskilt moderaterna, satsar hårt på att göra EU-valet till en bekräftelse på Reinfeldts opinionsövertag – och därmed lägga grunden till en valseger 2010. Socialdemokratins svaga insats i EU-valen, särskilt 2004, har gjort den ambitionen trovärdig.
Men de senaste opinionsmätningarna tyder på att valet till Europaparlamentet snarare kan bli ett allvarligt streck i räkningen för alliansen. I veckan har vi sett tre opinionsmätningar som alla tyder på att socialdemokratin blir största parti och får en rejäl valframgång, och att bara (m) av de borgerliga går framåt. Kd, och kanske även centern, balanserar på gränsen till att helt bli utan mandat. Särskilt glädjande är det att Sverige-Demokraterna verkar möta motstånd.
Opinionsmätningar ska alltid tas med en nypa salt, och opinionsmätningar om EU-val med en stor skopa salt. Men en slutsats kan nog dras: I dagsläget verkar det minst lika troligt att valet till Europaparlamentet kan bli en positiv vändpunkt för socialdemokratin, som att valet skulle stärka den borgerliga alliansen.
Och bara det faktum att vi nu anar den möjligheten har redan bidragit till att stärka det socialdemokratiska valarbetet. Mungiporna vände uppåt redan efter ett jättebra 1 maj-firande. Och i fredags såg de valarbetare jag mötte riktigt glada ut – och då blir socialdemokratin farlig!

onsdag 6 maj 2009

Ett steg framåt för Lissabonfördraget

Just när vi i Europaparlamentet hade vunnit slaget om Telekompaketet kom också den glada nyheten att den EU-skeptiska högern i Tjeckien förlorade voteringen om Lissabonfördraget i den tjeckiska senaten. Och de förlorade stort - 54 mot 20 och 5 avstod.

Det borde bli en draghjälp för dem på Irland som ifrågasätter den reaktionäre miljardären Ganleys - och hans Libertas-partis - pengastinna nej-kampanj. Att Libertas i Sverige företräds av en f d Ny Demokrati-riksdagsman visar väl lite vad det handlar om.

Nu måste regeringen upp till bevis om telekompakete

EUs telekompaket är i grunden bra - det stärker konkurrensen och konsumenternas rättigheter, och vore bra för den europeiska ekonomiskt tillväxten. Men särskilt på en punkt var det för svagt - när det gäller integritet och rättssäkerhet. Därför var det en stor seger att vi fick majoritet för det ändringsförslag som innebär att det krävs domstolsbeslut på förhand innan man kan stängas av från Internet.

Därmed föll dock kompromissen mellan rådet och parlamentet, som måste tas eller förkastas i sin helhet. Telekompaketet kommer nu att gå till förlikningsförhandling, en process som förhoppningsvis inte skall ta för lång tid. Både parlamentet och rådet har vetorätt i den förhandlingen, och båda måste acceptera paketets utformning för att det skall antas.

Förlikningen kan komma att hanteras av svenska ordförandeskapet, och därmed blir det väldigt viktigt att vi nu sätter tryck på den svenska regeringen att ge upp motståndet mot detta skärpta integritetsskydd om man vill komma någon vart i förlikningen.

Det är synd att liberalerna vände så sent och att de inte gav sitt stöd till en rad andra förbättringar som ytterligare hade kunnat stärka förslaget. Men trots det är det klart att nu kan inte den borgerliga regeringen gömma sig längre. Nu är det upp till bevis i förlikningen.

tisdag 5 maj 2009

Dags för helhetsgrepp på IT-integriteten!

Vi sossar i EU-parlamentet arbetar nu hårt på att forma ett bra Telekompaket som skärper konkurrensen och stärker konsumenternas rättigheter. Det röstas imorgon onsdag.

Samtidigt måste vi bevara Internets karaktär av demokratisk infrastruktur, och stärka skyddet för nätanvändarna. Därför stödjer vi kompromissen mellan parlamentet och rådet, utom där det finns förslag som skärper just kraven på nätneutralitet och integritetsskydd. Vi röstar t ex för de förslag som motsvarar de ursprungliga ändringsförslagen 138 och 166.

Det innebär att eventuella restriktioner från medlemsstaterna vad gäller användarnas ställning på Internet inte får åsidosätta grundläggande medborgerliga rättigheter, och bara får ske enligt en rättssäker procedur.

Problemet är att vi nu börjar få så många regler på olika områden - om säkerhet och terroristskydd, upphovsrätt, piratkopiering, varumärkesintrång, fildelning, brottslighet på nätet mm - som berör grundläggande rättssäkerhets- och integritetsfrågor att det är nödvändigt att ta ett samlat grepp, både i Sverige och i EU.

Ett exempel är det urspungliga Ipred-direktivet i EU, som jag stödde. Det tog då sikte på piratkopiering av mediciner, märkeskläder och CD-skivor, men styr nu frågan om upphovsrätt och fildelning.

Vi har haft en uppslitande debatt om FRAs övervakning och Ipred, där den borgerliga majoriteten har genomdrivit en mer långtgående lagstiftning än andra EU-länder, med större konsekvenser för integriteten. Internationellt pågår nu förhandlingarna om ACTA-avtalet mot piratkopiering, där vi är starkt kritiska mot bristen på demokratisk insyn. Kommunikationsminister Åsa Torstensson (C) agerar nu aktivt emot de förslag om integritetsskydd som vi kämpar för i Telekompaketet.

Detta håller inte längre. Nu måste vi analysera den samlade effekten av alla regler, både i Sverige och EU. Därför föreslår vi nu en bred genomlysning, bl a tillsättande av en Integritetsombudsman i Sverige och en granskning av hur det svenska regelverket förhåller sig till EUs. Vi vill också att Sverige tar initiativ till en bred översyn av EUs regler och en samlad Integritetsombudsman i EU.

måndag 4 maj 2009

Sveriges mest korkade krönikör?

Jag har slutat köpa kvällstidningar, eftersom jag inte är intresserad av dokusåpor. Jag sörjer lite när jag tänk er på att denna kvällspress en gång i världen präglades av upplysnings- och folkbildningsideal. Aftonbladets utmärkta ledarsida läser jag på nätet.
En vän har dock uppmärksammat mig på krönikören Johan Hakelius, och tillsänt mig länkar till två av hans krönikor och bifogat den retoriska frågan: ”Sveriges mest korkade krönikör?”
Den första krönikan lanserade parollen: ”Att rösta är ju, ärligt talat, inte så mycket en fråga om att påverka, som en fråga om att godkänna överheten. Ju fler som röstar, oavsett vad de röstar på, desto säkrare kan överheten vara.” Jag får inte glömma att berätta för mina bekanta i Vitryssland och Zimbabwe om den idén.
Hakelius syftar på EU-parlamentsvalet och lanserar tesen att svenskarna inte röstar – och inte bör rösta - i det valet, därför att de vill att makten ska ligga kvar i den svenska riksdagen. Problemet med den tesen är dels att svenskarna helt solklart har blivit alltmer positivt inställda till EU enligt alla tillgängliga undersökningar, och dels att EU redan har – och kommer att ha lagstiftningsmakt på tunga områden. Den som inte röstar avstår därmed från att påverka vem som bestämmer över ekonomi, bank- och finanslagstiftning, klimat- och energifrågor, miljöpolitik, konsumentpolitik mm.
Att detta inte bara var ett olycksfall i arbetet utan Hakelius normala nivå förstod jag när samme krönikör nyligen lanserade den nästan än mer begåvade idén att det faktum att svenskar ibland kräver att människor ska friges ur fängelset nog bara beror på politisk korrekthet, eller ”finhet”, som Hakelius skriver, och exemplifierar med journalisten Dawit Isaak, som buntas ihop med bl a Annika Östberg. Vi borde också, menar Hakelius, kräva att människor spärras in!
Nu är det inga mördare eller diktatorer han är ute efter, utan nedskräpande ungdomar. Hakelius idé är att nedskräparna borde buras in i Somalia, och bytas mot den fängslade journalisten Dawit Isaak!
När man läser sådant här, dessutom skrivet helt utan humor och finess, inser jag att det för vissa skribenter på den apolitiska högerkanten är så viktigt att vara politiskt inkorrekta, att den politiska inkorrektheten i själva verket har blivit högsta mode. Kanske t o m P.K.