Har just gjort en liten ananlys av de socialdemokratiska valresultatet länsvis. Det är intressant!
Går framåt mer än + 1 %: Jämtland + 11,0, Västerbotten + 10,1, Norrbotten + 9,4, Västernorrland + 7,6, Gävleborg + 4,8, Jönköping + 2,3, Dalarna + 1,9, Västmanland + 1,1
Står och stampar +- 1 %: V Götaland + 1,0, Värmland + 1,0, Halland + 0,5, Kalmar + 0,5, Blekinge + 0,1, Örebro – 0,4, Östergötland – 0,8, Gotland – 0,9
Går bakåt – 1 % och mer: Uppsala – 1,0, Kronoberg – 1,4, Sörmland – 2,0, Stockholms län – 3,1, Skåne – 3,6
Några försiktiga slutsatser:
1. Det går väldigt bra i norra Sverige. Det tycks bero på att där var Junilistan och Vänsterpartiet extra starka förra gången, och när de nu rasar gynnar det främst oss. Här är också miljöpartiet, piratpartiet och Sverigedemokraterna i regel svagare än i Sverige i övrigt.
2. Partiets kris i Skåne och Stockholms län tar sig allt värre uttryck. I Skåne är vi för första gången inte längre största parti. I Stockholms län är vi bara tredje största parti, och i Stockholms stad bara fjärde största parti – efter både (m), (fp) och (mp)! I Malmö rasar vi med 5,6 %! I Uppsala kommun är vi fortfarande störst, men med bara 18,1 % - och bara några tiondelar före (m) och (fp). Den här gången tappar vi även i Göteborg, fast marginellt. Partiets storstadskris är uppenbar!
måndag 8 juni 2009
söndag 7 juni 2009
Rösta mot främlingsfientligheten
Bifogade meddelande skrivet på baksidan av en valsedel från SverigeDemokraterna satt igår under vindrutetorkaren på min bil efter avslutad dörrknackning i invandrartäta området Vilbergen. Det visar att de stämningar som nu har fått framgångar i Nederländerna finns här också. Ett starkt argument för att gå och rösta är att hålla dessa krafter utanför, och visa att vi ställer upp på ALLAS LIKA VÄRDE som en grund för det europeiska samarbetet.
lördag 6 juni 2009
SSU-arna jublade åt Ingvar Carlsson
Sista torgmötet i Linköping blev en riktig höjdare: Solen tittade fram, bra med folk på Stora Torget och så fick jag framträda tillsammans med Ingvar Carlsson, den svenska politiker som mer än någon annan bidrog till att ta oss in i EU (t v tillsammans med de ytterst aktiva Linköpings-SSU-arna och t h med s-riksdagsledamoten Anne Ludvigsson). Ingvar betonade mest av allt EUs roll för fred, demokrati och samförstånd. De sex som startade EU stängde aldrig dörrarna utan välkomnade det då fattiga Irland, Spanien, Portugal och Grekland som nyligen varit diktaturer och låg långt efter Västeuropa ekonomiskt. Och så slutligen de 10 f d kommunistdiktaturerna i Öst- och Centraleuropa.
Nu måste EUs roll på den globala arenan utvecklas, vi kan göra gemensam sak med ett USA som idag står för något helt annat än under Bush-åren, ja kanske t o m med Kina, där vi kanske kan se några förta tecken till omtänkande, när de börjar ge sig in i globala miljöförhandlingar mm.
SSU-arna jublade åt veteranen!
Nu måste EUs roll på den globala arenan utvecklas, vi kan göra gemensam sak med ett USA som idag står för något helt annat än under Bush-åren, ja kanske t o m med Kina, där vi kanske kan se några förta tecken till omtänkande, när de börjar ge sig in i globala miljöförhandlingar mm.
SSU-arna jublade åt veteranen!
Östgötaturné med Mona
Igår drog turnén vidare med Mona Sahlin, nu till Norrköping och Linköping. Monas engagemang i turnén känns väldigt äkta och viktigt. Det hon säger fångar EUs roll väl – hon betonar unionens historiska betydelse, visar på vilken tung roll vi tillsammans kan spela för ekonomi, klimat och miljö, och så citerar hon Anna Lindh om EUs betydelse för fred och mänskliga rättigheter idag, inte minst i Mellanöstern.
I Östergötland fick turnén lite särskild betydelse eftersom vi avtäckte vår ”spikaktion”. Medlemmarna har slagit i en spik för varje arbetslös östgöte – över 17 000 – i en karta över Östergötland. Det ger verkligen en bild av hur många det är.
Tack till Sven-Åke Molund (m) för de fina bilderna!
fredag 5 juni 2009
Aftonbladet förvränger!
Medierna, särskilt kvällspressen, älskar att gotta sig i Europaparlamentarikernas ersättningar. För den som läser slarvigt ger publiceringen an bild av
· att ”lön och förmåner” innebär att parlamentarikerna ”tjänar” över 4 milj kr pr år, och
· att vissa – t ex vi socialdemokrater – hemlighåller uppgifter.
Detta är inte korrekt.
För det första – när man kommer till 4 miljoner inkluderar man kostnader som parlamentarikern överhuvudtaget inte kan påverka, och som bara kan användas för kanslikostnader (löner för personal mm) mm. Detta är pengar som ICKE kan ”stoppas i egen ficka”. Det är som om man när man redovisar vad ett kommunalråd ”tjänar” skulle inkludera kommunalrådskansliet och kommunalrådets resor.
För det andra – vi har redovisat allt detta för Aftonbladet (se nedan). Det enda vi inte redovisade var hur många dagar vi har tagit ut traktamente och reseersättning, vilket en alert journalist hade kunnat ta reda på själv, eftersom ledamöternas närvaro finns redovisad offentligt. Så när AB påstår att vi skulle hålla något hemligt handlar det snarare om att de själva inte har orkat ta reda på uppgifterna.
Nedan framgår vad vi tre parlamentariker som kandiderar igen har redovisat till Aftonbladet, plus en redogörelse för hur systemet blir i framtiden. Det framgår nämligen väldigt sällan att vi faktiskt har tagit bort de sämsta delarna av systemet – reseersättningssystemet och de frivilliga pensionerna.
/Göran Färm
SÅ HÄR ÄR DET IDAG
Från parlamentet utgår en sekretariatsersättning med 16 914 euro per månad och ledamot. Sekretariatsersättningen förvaltas kollektivt av den socialdemokratiska delegationen, ledamöterna ser överhuvudtaget aldrig pengarna. Ersättningen går per definition helt och hållet till att bekosta löner, skatter, sociala avgifter och kontorskostnader för kansliet i Bryssel. Inga överskott.
Vi får ett traktamente (298 euro per dag) för varje dag vi är närvarande i Bryssel eller Strasbourg. Traktamentet ska bekosta hyra/hotell, mat och andra levnadsomkostnader.
Reseersättningen utgår med ett schablonbelopp per resa, beroende på avståndet mellan hemorten och Bryssel. Överskottet använder vi för resor i Sverige, för att slippa ta ut reseersättning av organisationer vi besöker etc. Det som sedan blir kvar betalar vi in till en gemensam fond. Fonden ska användas: ... för att sprida kunskap om Europeiska unionens arbete. Detta med tonvikt på vårt arbete i Europaparlamentet och betydelsen av det för medborgarna. (citat från fondens regler.) Fonden står under översyn av partiet revisor. Under 2008 betalade vi tillbaka 62 424 euro, ca 650 000 kr.
Utöver detta får ledamöterna en kostnadsersättning på 4 202 euro per månad, som ska användas till ledamöterna kostnader för t ex data- och telefonkostnader, kostnader för kontorsmateriel m m. Av den avsätter vi 17 000kr/månad till att avlöna våra regionombudsmän i Sverige. Därutöver betalar vi en klumpsumma för att hyra lokaler, kontorskostnader hemma för dessa ombudsmän (lokaler som även kan användas av oss ledamöter) om 200 000 kr/ledamot och år.
Ingen av oss svenska s-ledamöter är med i den frivilliga pensionsfonden.
Eftersom reseersättningssystemet möjliggör för den som så vill till att stoppa stora reseöverskott i egen ficka, särskilt om man reser på billiga biljetter, har vi medverkat till att avskaffa detta system.
Lönen är, som bekant, samma som för svenska riksdagsledamöter, dvs f n 54 500 kr/mån.
SÅ HÄR BLIR DET
Vi har fått en het hemmadebatt om EU-parlamentarikernas löner. Höjning med 38 %, är det rimligt? Nej – men det finns en förklaring!
De hittillsvarande ersättningssystem har haft många brister, och har varit orättvist. Nu rättar parlamentet till detta genom en ny ledamotsstadga. Vi socialdemokrater har krävt ett nytt ersättningssystem av flera skäl:
- det skapar lika lön för alla EU-parlamentariker. Idag har man samma lön som det egna landets riksdagsledamöter, vilket innebär att de lägst betalda (bulgarerna) tjänar 919 Euro pr månad, och de bäst betalda 12 gånger mer.
- det var en del av ett kompromisspaket där vi också avskaffade det generösa frivilliga pensionssystemet och de schablonmässiga reseersättningar, som har inneburit att vissa parlamentariker har kunnat stoppa stora pengar i egen ficka. Vi socialdemokrater har valt att fondera pengarna och använda dem som stöd för t ex organisationer med små resurser att besöka EU
- det var ett villkor att Sverige skulle få lägga nationell skatt på lönen, inte bara EU-skatt. Det fick vi igenom
- lönenivån valdes så att ungefär lika många parlamentariker skulle få gå ner i lön som de som fick höjd lön. Vi fick ner nivån jämfört med ursprungsförslaget (från 50 % av en EU-domares lön till 38 %) och vi krävde en ännu lägre nivå, men fick inte stöd för det. Den extremt höga nivån nu har uppstått p g a kronkursens fall, och kan lika snabbt vända åt andra hållet. När vi tog beslutet motsvarade lönen drygt 60 000 kr, inte över 80 000.
Vi har dessutom infört nya regler för parlamentarikernas assistenter. De medel som används för att parlamentarikerna ska kunna anställa medarbetare läggs nu helt i parlamentets händer, inte i enskilda ledamöters. Dessa förändringar samlat gör att det nya systemet blir både ärligare, öppnare och billigare för skattebetalarna. F ö har de svenska socialdemokraterna alltid redovisat varje krona inför både partiets förtroendevalda och professionella revisorer.
Den nya ledamotsstadgan gäller alla, återvalda och nyinvalda. Däremot finns en möjlighet för återvalda ledamöter att vara kvar i det gamla systemet under en övergångsperiod. Det kommer dock ingen svensk socialdemokrat att välja, därför att det dels skulle innebära att svenska ledamöter får olika löner, dels skulle det öka bördan för svenska skattebetalare, som i så fall själva får stå för de svenska lönerna.
· att ”lön och förmåner” innebär att parlamentarikerna ”tjänar” över 4 milj kr pr år, och
· att vissa – t ex vi socialdemokrater – hemlighåller uppgifter.
Detta är inte korrekt.
För det första – när man kommer till 4 miljoner inkluderar man kostnader som parlamentarikern överhuvudtaget inte kan påverka, och som bara kan användas för kanslikostnader (löner för personal mm) mm. Detta är pengar som ICKE kan ”stoppas i egen ficka”. Det är som om man när man redovisar vad ett kommunalråd ”tjänar” skulle inkludera kommunalrådskansliet och kommunalrådets resor.
För det andra – vi har redovisat allt detta för Aftonbladet (se nedan). Det enda vi inte redovisade var hur många dagar vi har tagit ut traktamente och reseersättning, vilket en alert journalist hade kunnat ta reda på själv, eftersom ledamöternas närvaro finns redovisad offentligt. Så när AB påstår att vi skulle hålla något hemligt handlar det snarare om att de själva inte har orkat ta reda på uppgifterna.
Nedan framgår vad vi tre parlamentariker som kandiderar igen har redovisat till Aftonbladet, plus en redogörelse för hur systemet blir i framtiden. Det framgår nämligen väldigt sällan att vi faktiskt har tagit bort de sämsta delarna av systemet – reseersättningssystemet och de frivilliga pensionerna.
/Göran Färm
SÅ HÄR ÄR DET IDAG
Från parlamentet utgår en sekretariatsersättning med 16 914 euro per månad och ledamot. Sekretariatsersättningen förvaltas kollektivt av den socialdemokratiska delegationen, ledamöterna ser överhuvudtaget aldrig pengarna. Ersättningen går per definition helt och hållet till att bekosta löner, skatter, sociala avgifter och kontorskostnader för kansliet i Bryssel. Inga överskott.
Vi får ett traktamente (298 euro per dag) för varje dag vi är närvarande i Bryssel eller Strasbourg. Traktamentet ska bekosta hyra/hotell, mat och andra levnadsomkostnader.
Reseersättningen utgår med ett schablonbelopp per resa, beroende på avståndet mellan hemorten och Bryssel. Överskottet använder vi för resor i Sverige, för att slippa ta ut reseersättning av organisationer vi besöker etc. Det som sedan blir kvar betalar vi in till en gemensam fond. Fonden ska användas: ... för att sprida kunskap om Europeiska unionens arbete. Detta med tonvikt på vårt arbete i Europaparlamentet och betydelsen av det för medborgarna. (citat från fondens regler.) Fonden står under översyn av partiet revisor. Under 2008 betalade vi tillbaka 62 424 euro, ca 650 000 kr.
Utöver detta får ledamöterna en kostnadsersättning på 4 202 euro per månad, som ska användas till ledamöterna kostnader för t ex data- och telefonkostnader, kostnader för kontorsmateriel m m. Av den avsätter vi 17 000kr/månad till att avlöna våra regionombudsmän i Sverige. Därutöver betalar vi en klumpsumma för att hyra lokaler, kontorskostnader hemma för dessa ombudsmän (lokaler som även kan användas av oss ledamöter) om 200 000 kr/ledamot och år.
Ingen av oss svenska s-ledamöter är med i den frivilliga pensionsfonden.
Eftersom reseersättningssystemet möjliggör för den som så vill till att stoppa stora reseöverskott i egen ficka, särskilt om man reser på billiga biljetter, har vi medverkat till att avskaffa detta system.
Lönen är, som bekant, samma som för svenska riksdagsledamöter, dvs f n 54 500 kr/mån.
SÅ HÄR BLIR DET
Vi har fått en het hemmadebatt om EU-parlamentarikernas löner. Höjning med 38 %, är det rimligt? Nej – men det finns en förklaring!
De hittillsvarande ersättningssystem har haft många brister, och har varit orättvist. Nu rättar parlamentet till detta genom en ny ledamotsstadga. Vi socialdemokrater har krävt ett nytt ersättningssystem av flera skäl:
- det skapar lika lön för alla EU-parlamentariker. Idag har man samma lön som det egna landets riksdagsledamöter, vilket innebär att de lägst betalda (bulgarerna) tjänar 919 Euro pr månad, och de bäst betalda 12 gånger mer.
- det var en del av ett kompromisspaket där vi också avskaffade det generösa frivilliga pensionssystemet och de schablonmässiga reseersättningar, som har inneburit att vissa parlamentariker har kunnat stoppa stora pengar i egen ficka. Vi socialdemokrater har valt att fondera pengarna och använda dem som stöd för t ex organisationer med små resurser att besöka EU
- det var ett villkor att Sverige skulle få lägga nationell skatt på lönen, inte bara EU-skatt. Det fick vi igenom
- lönenivån valdes så att ungefär lika många parlamentariker skulle få gå ner i lön som de som fick höjd lön. Vi fick ner nivån jämfört med ursprungsförslaget (från 50 % av en EU-domares lön till 38 %) och vi krävde en ännu lägre nivå, men fick inte stöd för det. Den extremt höga nivån nu har uppstått p g a kronkursens fall, och kan lika snabbt vända åt andra hållet. När vi tog beslutet motsvarade lönen drygt 60 000 kr, inte över 80 000.
Vi har dessutom infört nya regler för parlamentarikernas assistenter. De medel som används för att parlamentarikerna ska kunna anställa medarbetare läggs nu helt i parlamentets händer, inte i enskilda ledamöters. Dessa förändringar samlat gör att det nya systemet blir både ärligare, öppnare och billigare för skattebetalarna. F ö har de svenska socialdemokraterna alltid redovisat varje krona inför både partiets förtroendevalda och professionella revisorer.
Den nya ledamotsstadgan gäller alla, återvalda och nyinvalda. Däremot finns en möjlighet för återvalda ledamöter att vara kvar i det gamla systemet under en övergångsperiod. Det kommer dock ingen svensk socialdemokrat att välja, därför att det dels skulle innebära att svenska ledamöter får olika löner, dels skulle det öka bördan för svenska skattebetalare, som i så fall själva får stå för de svenska lönerna.
onsdag 3 juni 2009
Starkt EU bra för FN
Dagens framträdande med de två fd utrikesministrarna Lena Hjelm-Wallén och Jan Eliasson blev blåsigt i Västerås och soligt i Sala. I Västerås kryddades tillställningen av firande utklädda studenter - själv hamnade jag land en massa boxare! (se bild).
Viktigast kändes det att
* Jan, som f d bitr generalsekreterare i FN, var så oerhört tydlig på att en starkare och mer gemensam utrikespolitik i EU inte på något sätt står i motsats till ett starkt FN. Tvärtom, dessa båda krafter behövs parallellt för att stärka varandra - och FN har ingen chans att på egen hand spela den roll som EU kan göra, och att
* Lena, med ett så oerhört starkt förtroende i rörelsen, så tydligt rekommenderade väljarna att sätta sitt kryss för undertecknad!
Man tackar!
måndag 1 juni 2009
Nyckelskramla mot rasism
Jag talade i samband med fackliga aktiviteter på Torget i Nyköping i lördags (tack till både LO, IF Metall, Byggnads och Kommunal för suverän uppställning!). Jag deltog också i det omtalade nyckelskramlandet mot rasism. Faktum är att nästan alla partier som har valstugor på torget brukar delta, utom – av någon anledning - Moderaterna. Nyckelskramlarna i Nyköping fick i våras t o m 25 000 kronor i stipendium av Artister mot nazister, därför att ”Nyköpingsborna har med sina nycklar visat att man kan bekämpa nazism och rasism med enkla medel”, som motiveringen löd.
Överhuvudtaget är aktiviteten på Torget i Nyköping imponerande. Alla partier har valstugor intill varandra. Det drar folk och ger upphov till en hel del intressanta samtal.
Överhuvudtaget är aktiviteten på Torget i Nyköping imponerande. Alla partier har valstugor intill varandra. Det drar folk och ger upphov till en hel del intressanta samtal.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)