lördag 6 juni 2009

SSU-arna jublade åt Ingvar Carlsson




Sista torgmötet i Linköping blev en riktig höjdare: Solen tittade fram, bra med folk på Stora Torget och så fick jag framträda tillsammans med Ingvar Carlsson, den svenska politiker som mer än någon annan bidrog till att ta oss in i EU (t v tillsammans med de ytterst aktiva Linköpings-SSU-arna och t h med s-riksdagsledamoten Anne Ludvigsson). Ingvar betonade mest av allt EUs roll för fred, demokrati och samförstånd. De sex som startade EU stängde aldrig dörrarna utan välkomnade det då fattiga Irland, Spanien, Portugal och Grekland som nyligen varit diktaturer och låg långt efter Västeuropa ekonomiskt. Och så slutligen de 10 f d kommunistdiktaturerna i Öst- och Centraleuropa.
Nu måste EUs roll på den globala arenan utvecklas, vi kan göra gemensam sak med ett USA som idag står för något helt annat än under Bush-åren, ja kanske t o m med Kina, där vi kanske kan se några förta tecken till omtänkande, när de börjar ge sig in i globala miljöförhandlingar mm.
SSU-arna jublade åt veteranen!

1 kommentar:

  1. Är det verkligen en merit att ha fört in Sverige i en odemokratisk union där marknadsliberalism står inskrivet för överordnad princip i unionens grundfördrag? Även om man tycker att nyliberalism och högerpolitik är bra borde man ju tycka att det är odemokratiskt att det är förutbestämt...

    Därtill kommer att man förde folket bakom ljuset. Nu säger alla politiker att 60-70% av alla beslut i Sverige kommer från EU. När nej-sidan hävdade samma sak i kampanjen inför folkomröstningen anklagades de för svartmålning och skräckpropaganda.

    SvaraRadera