måndag 16 februari 2009

Anders Borg och Passiva Sverige


Träffade Margot Wallström på hennes IKEA-möblerade kontor häromdagen. Vi diskuterade främst utgivningen av vår bok ”Elitprojekt – nej! Folkets Europa” på engelska.
Margot berättade även om den täta rad av toppmöten globalt och i EU om krisen som nu förbereds.
Mot den bakgrunden kan man inte låta bli att undra vad den svenska regeringen håller på med. USA har just tagit ett stimulanspaket mot krisen som motsvarar 5 % av BNP, Tyskland ett som motsvarar ca 1,5 % av BNP och britterna ett på 1 %. EU-kommissionen har föreslagit att EU som helhet bör gå in med extra stimulanser på minst 1,2 % av BNP.
Den moderatledda svenska regeringen har hittills lagt förslag som – generöst räknat – motsvarar 0,4 % av BNP, en tredjedel av vad EU anser behövs, mindre än fjärdedel av vad tyskarna satsar och inte ens en tiondel av amerikanernas satsning! Och till på köpet bromsar regeringen de förslag till direkta EU-insatser för infrastruktur på 50 miljarder kronor som nu ligger på EU-parlamentets bord.
Är det inte dags att börja ifrågasätta medias svassande för ekonomen Anders Borg och konstatera att han trots sin förmenta sakkunskap har hamnat fullständigt snett? Skattesänkningar i högkonjunkturen, som eroderade statsfinanserna – och passivitet i lågkonjunkturen när insatserna behövs mer än någonsin. Kan det bli mera fel?

1 kommentar:

  1. Ja det är denna typ av information som måste spridas inför valet. Vi har inte bara Borg utan också vår tystlåtne Littorin som vägrar stödja den svenska modellen i Bryssel. V borde samla dessa snedsprång i en lista inför valet så att svenska folket kan se vad som inte görs av vår regering

    SvaraRadera