tisdag 10 februari 2009

Regeringen halkar snett i el-politiken

Mona Sahlin kritiserade i Ekot i morse regeringens satsning på stora el-kablar till kontinental-Europa.
– Regeringens ambition att nu brassa på med jättekablar från Sverige ner till Europa innebär ett högre energipris i Sverige. Det är inte rimligt, vi har ett behov av att utveckla vår egen elmarknad och vår egen försörjning tillsammans med de nordiska länderna, säger Mona Sahlin.
För detta har hon fått kritik av de borgerliga och el-branschen. -Vi kan inte isolera oss från Europa, säger några. Ett populistiskt utspel, säger Reinfeldt.
Frågan är om det inte är regeringen som har halkat snett. I EU-parlamentets beslut om en gemensam elmarknad betonas att vi FÖRST ska integrera marknaderna på regional nivå, för att SEDAN nå målet "att skapa en konkurrensutsatt europeisk marknad" - citat från walesiska labourkollegan Eluned Morgans betänkande "Den inre marknaden för el".
Att storsatsa på Europa innan vi har nått denna regionala integration, och innan de gamla monopolen på många håll har brutits ner, skulle höja el-priserna. Är det populistiskt att kritisera en onödig höjning av elpriset?
I slutänden bör vi förvisso gå mot en gemensam elmarknad, men det måste göras på ett klokt sätt för att inte leda till bakslag.
Baltikum, då - ska vi inte stödja deras energifösörjning? Självklart - men inte BARA genom kablar för el-import från Norden. Det behövs, men minst lika angeläget är att få fart på mer inhemsk produktion av förnybar energi. En alltför snabb baltisk integrationen i en europeisk elmarknad skulle ju drabba även dem med högre priser.
I kommentarerna har man hört antydningar från en del av dem som alltid hackar på Monas kunnande och kompetens. Men som så ofta var det även denna gång snarare Mona som fick rätt.
Och observera gärna att den kanske vettigaste delen i EUs energipolitik, det paket som nu har lagts fram för tidigareläggning av stora investeringar i vindkraft (Kriegers Flak), och ett första steg mot både uppgradering av el-infrastrukturen i Baltikum och från Norden till Baltikum (Skanled gas och Estlink-2) blockeras nu av den svenska regeringen. Pengarna behövs bättre till skattesänkningar i Sverige, menar Anders Borg.
Så - frågan är verkligen vem som har hamnat snett i el-politiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar