onsdag 4 mars 2009

Anders Borg svettas - rättvist!

Jag känner en liten aning skadeglädje när finansminister Anders Borg svettas i TV efter Uppdrag Gransknings bonusavslöjanden. Det handlar inte så mycket om att jag rent allmänt gläds åt att moderata ministrar grillas i TV som att jag tycker att de har sluppit oförtjänt lätt undan kritik under dessa katastrofala krismånader.
Faktum är ju att det finns mycket tyngre skäl för kritik än bonusskandalen, nämligen för regeringens ohyggligt passiva krispolitik som håller på att kasta ut tusentals i arbetslöshet i onödan. När Anders Borg talar vitt och brett om hur mycket regeringen gör och hänvisar till den underbalanserade statsbudgeten, och samtidigt hänvisar till samma budgetunderskott som skäl för att inte göra mer, försöker han slå blå dunster i ögonen på väljarna. Detta borde media kasta sig över lika vällustigt som bonusskandalen.
Fakta är ju nämligen:
1. Att Borg själv har orsakat underskottet genom enorma skattesänkningar.
2. Att dessa skattesänkningar enligt olika internationella ekonomer är det mest ineffektiva vapnet mot kris och lågkonjunktur.
3. Att regeringens krispaket på 8,5 miljarder + några andra extra insatser motsvarar ca 0,4 % av BNP, vilket är mindre än en tredjedel av vad EU rekommenderar att man bör satsa, ca en fjärdedel av vad Tyskland satsar, mindre än en femtedel av vad Norge satsar och inte ens en tiondel av vad USA satsar.
När granskar Kalla Fakta och uppdrag granskning regeringens bluff om krispolitiken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar