söndag 1 mars 2009

Estniska kvinnor revolterar


Socialdemokratin i Baltikum har haft svårt att etablera sig som en tung politisk kraft. I Estland har det dock skett intressanta förändringar: Min förre MEP-kollega Toomas Hendrik Ilves blev så personligen populär att han blev vald till Estlands president. Socialdemokraterna ingår i regeringskoalitionen, och nu börjar Estlands s-kvinnor ta för sig rejält. 3 av 6 ester i Europaparlamentet är sossar och två av de tre är kvinnor.
Jag deltog i förra veckan på ett seminarium i Tallinn, där Estlands s-kvinnor tillsammans med de nordiska kvinnoförbunden och nordiska LO/S-samorganisationen SAMAK arrangerade ett seminarium om jämställdhet, bl a inför EU-valet.

De estniska s-kvinnorna protesterade ganska häftigt mot det egna partiets beslut att inte fullt ut ha varvade listor till EU-valet, och de var tufft kritiska mot politiken från den regeringskoalition där det egna partiet deltar i en rätt liberal skattesänkarpolitik mot krisen. Inte minst efterlyser de mycket hårdare tag mot den brottslighet, främst våld och trafficking, som riktar sig mot kvinnor.
Och så samlade vi namn till European Women’s Lobbys kampanj ”fifty-fifty” med målet jämställd representation på ledande EU-uppdrag! Ge Ditt stöd på http://www.womenlobby.org/!

På bilden syns undertecknad tillsammans med estniska EU-parlamentarikern Marianne Mikko och svenska MEP-kollegan Inger Segelström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar