tisdag 17 mars 2009

Vad hände med smalare, men vassare?

När EU för några år sedan antog tjänstedirektivet fick socialdemokratin och facket slåss hårt för att få bort vården ur förslaget. Det var viktigt.

Nu har frågan dykt upp igen. EU-kommissionen har lagt ett förslag om fri rörlighet för patienter som de marknadsliberala partierna vill göra till fri EU-etableringsrätt för vårdföretag. Vi socialdemokrater vill att utgångspunkten ska vara patientens rättigheter, och att försvara nationell finansiering och välfärdspolitik.

Huvudstriden har kommit att stå om kravet på förhandsbesked, dvs att en person, som vill få planerad vård i ett annat EU-land först ska ansöka på hemmaplan om att få kostnaden ersatt.

Den svenska moderatledda regeringen har hittills sagt nej till detta. EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld (m), siktar direkt in sig på att detta ska handla om fri etableringsrätt för vårdföretag. Vi socialdemokrater menar att förhandsbesked är en garanti för patienten att veta att man slipper betala själv, och för landstingen att inte behöva finansiera sådant som inte ingår i de svenska prioriteringarna.

Nu hörs även centerns Lena Ek tala entusiastiskt om ”Vårdval Europa”! Vad hände med parollen ”smalare men vassare”? Detta lär vara en av de största utvidgningarna av EUs befogenheter vi har sett hittills.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar