tisdag 31 mars 2009

Moderater ihop med f d nyfascister, eller?

Nationella alliansen, Alleanza Nazionale, är ett italienskt politiskt högerparti som bildades genom en sammanslagning av det nyfascistiska partiet MSI och ett antal andra små extremhögerpartier.
Nu har detta parti i sin tur fusionerats med premiärminister Silvio Berlusconis konservativa parti Forza Italia (Heja Italien) till det nya partiet Frihetens folk, Popolo della Libertà (PDL). Genom denna sammanslagning stärks givetvis den extrema högerns inflytande, bl a i Europaparlamentet.
Berlusconis Forza Italia är medlem i EPP, dvs samma grupp som svenska moderater och kristdemokrater. Det är illa nog att de i åratal har accepterat att sitta i samma partigrupp som Berlusconi, miljardären som inte har dragit sig för att utnyttja sin position som premiärminister till att stärka sitt mediemonopol och slå direkt mot de rättsliga organ som har försökt åtala honom för den ena skumraskaffären grövre än den andra.
Nationella alliansen har hittills tillhört den högerinriktade EU-skeptikergruppen UEN, bl a tillsammans med Dansk Folkeparti. Kommer nu svenska moderater och kristdemokrater att acceptera att få in även de italienska f d nyfascisterna i sin grupp? Eller vågar de ta en strid för att hålla rent mot extremhögern?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar