I DN redovisas Junilistans (JL) rapport om hur svenska ledamöter röstar i Europaparlamentet. Vi sossar hävdar ju att EU-valet handlar om höger-vänstermotsättningar, medan JL visar att vi och (m) oftast röstar lika. Hur hänger det ihop?
Rapporten är dock ännu ett exempel på hur JL förvränger sanningen om arbetet i EU. Deras rent kvantitativa undersökning av hur ledamöterna röstat i plenum, ger en helt sned bild av arbetet. JL gör ingen skillnad på de massor av omröstningar som rör rena teknikaliteter t ex kring inre marknadsregler, och de som rör viktiga principiella frågor som tjänstedirektivet, kemikaliepolitiken, klimatpaketet, alkohol- och livsmedelspolitiken, arbetstider eller kollektivavtal.
JL förtiger också att parlamentsbesluten i regel formas INNAN voteringen i plenum, nämligen i utskotten. Det är oftast där striderna sker. Vi sossar är en tung kraft i parlamentet, men vi är i minoritet, och måste därför kompromissa för att kunna påverka. Till skillnad från JL lyckas vi ofta påverka, ibland genom uppgörelser med hela eller delar av m/kd:s ofta splittrade EPP-grupp, ibland genom att vi lyckas spräcka borgerligheten och forma center-vänstermajoriteter. Vi väljer helt enkelt att försöka nå konstruktiva kompromisser framför att bara rösta nej. Alternativet vore att låta borgerligheten helt sätta agendan och marknaden härja fritt.
Vi socialdemokrater, när vi förhandlar med de andra, har den styrka som storleken på vår partigrupp ger oss. Valet den 7 juni avgör därför hur maktförhållandena kommer att se ut de närmaste fem åren. Fler socialdemokrater ger mer vänsterinriktade beslut.
Junilistans företrädare har i fem år valt att sitta på läktaren och vifta med nej-plakat. Vi har valt att vara aktiva i utskott och debatter, påverka beslut och kompromissa.
måndag 13 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar