tisdag 21 april 2009

Viktig seger för rättssäkerheten på Internet

Vi vann en principiellt oerhört viktig seger när Europaparlamentets industriutskott i kvällens omröstning om EUs Telekompaket med massiv majoritet röstade för att behålla det omtalade ändringsförslag 138 om rättssäkerheten för Internetanvändare. Det innebär att "inga begränsningar i slutanvändarnas grundläggande rättigheter och friheter får ske utan beslut från rättsvårdande myndigheter".

Nu är det dags för den borgerliga regeringen att ge upp sitt motstånd mot detta, annars är hela Telekompaketet i fara. Inte minst nu i den ekonomiska krisen behöver vi snabbt fullborda den gemensamma europeiska Telekommarknaden.

Min franska socialdemokratiska kollega Catherine Trautmann är huvudansvarig för ärendet. Hon har varit väldigt tydlig och bra, trots att den franska regeringen trycker på stenhårt för att få parlamentet att släppa sitt krav. De vill ha betydligt generösare möjligheter att t ex stänga av fildelare från nätet.

Internet är en nödvändig mötesplats för diskussioner, en enorm marknad, en kontaktmöjlighet till myndigheter och ett sätt att helt enkelt betala sina räkningar. Att bli avstängd från nätet kan därmed få vådliga konsekvenser och ska därför bara kunna ske i gediget rättssäkra former. Internet har haft en fantastisk utveckling och vi får också akta oss för att införa regler som kan begränsa den fortsatta utvecklingen.

Samtidigt måste vi vara medvetna om att nätet också kan användas för allvarliga brott. Samhället måste effektivt kunna beivra kriminalitet som terrorism, spridande av barnpornografi, hets mot folkgrupp eller upphovsrättsintrång som sker storskaligt och kommersiellt. Men - nätet måste behandlas som andra kommunikationsmedel. Begår du brott är det principiellt upp till rättsväsendet att agera, menar socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Jag tror att problemet är att den samlade effekten av arbetet mot piratkopiering i det s k ACTA-avtalet, den omdiskuterade övervakningen inom ramen för FRA-lagen och EUs datalagringsdirektiv, den nya IPRED-lagstiftningen, effekterna av Pirate Bay-domen mm skapar osäkerhet och oro för rättssäkerhet och integritet i breda grupper. Därför behöver vi det principiella skydd som vi nu har röstat för. Men vi skulle nog också - både nationellt och i EU, behöva ta ett mera samlat grepp om hela denna problematik, som nu poppar upp på massor av olika ställen.

6 kommentarer:

  1. Tack Göran och stort tack! Hoppas att det nu håller hela vägen genom parlamentet och ett slutligt godkännande i rådet! Se också till att upphovsrättsmaffian inte får igenom sitt krav på bibehållen upphovsrätt 95 år efter kreatörens dödsfall!

    SvaraRadera
  2. Underbart! Tackar för insatsen, det värmer.

    SvaraRadera
  3. Snyggt jobbat Göran!

    SvaraRadera
  4. Ett fritt internet är viktigt! Jag ser internet som min "pensionsförsäkring" mot ensamhet. Slå vakt om den hela vägen!

    SvaraRadera
  5. Tack tack! Du är en förebild.

    SvaraRadera
  6. Charlotta Lindbäck22 april 2009 kl. 15:44

    Tusen tack Göran för ditt engagemang! Du kommer att få mitt kryss den 7:e

    SvaraRadera