söndag 19 april 2009

Ohederliga (v)-attacker!

Eva-Britt Svensson (v)-kollega i Europaparlamentet tror att min ilska på henne i debatten på www.europabloggen.se beror på att hon har trampat på mina ömma tår. Men nej det handlar inte om ömma tår – det handlar om att jag ogillar den ohederliga debatteknik hon använder om bl a Lissabonfördraget, och mot ett parti som hennes parti vill bilda regering med!!! Svenssons ”guilt-by-association”-argumentation som går ut på att måla ut socialdemokrater och moderater som samma andas barn bara för att vi båda är för fördraget är ungefär lika begåvad som om jag skulle bunta ihop vänsterpartiet med Sverige-Demokraterna för att det numera bara är de två av de svenska partierna som vill gå ur EU!
Socialdemokratin är – liksom praktiskt taget hela Europas arbetarrörelse - för Lissabonfördraget av goda sakskäl: Det stärker löntagarnas rättigheter, det möjliggör fortsatt utvidgning, det stärker EUs befogenheter på viktiga områden som kampen mot klimatförändringarna och den gränsöverskridande brottsligheten, och det t o m stärker de nationella parlamentens roll i EU.
Det andra jag ogillar är att Svensson falskeligen – återigen om ett parti som (v) vill bilda regering ihop med - påstår att vi ”förordar en ordning där företagens rätt att sälja varor på den inre marknaden överordnas hänsyn till miljö, arbetsrätt, konsumentskydd och folkhälsa”. Detta är ju helt enkelt inte sant – läs vår valplattform! Och vi kan lätt lista de tuffa strider vi har tagit i EU för att omvandla tjänstedirektivet så att det skyddar viktiga välfärdssektorer och fackliga rättigheter, vi har tagit matchen om kollektivavtal (där Svensson tycker som moderat-Littorin om utstationeringsdirektivet mot Europas samlade fackföreningsrörelse), en ambitiös klimatpolitik, konsumenträttigheter, kemikalier, livsmedelstillsatser, arbetstider, alkoholskatter, införselregler och mycket annat.
Så - frågan är närmast varför (v) nu verkar ladda upp för en valkampanj som går ut på att attackera socialdemokratin och den europeiska fackföreningsrörelsen istället för att göra gemensam sak med oss mot de högerkrafter som slåss mot miljökrav och fackliga rättigheter, och är allt mjukare mot främlingsfientligheten? Är det bara valtaktiken, fajten om de allt färre EU-motståndarrösterna med Junilistan och Sverige-Demokraterna, som styr vänsterpartiets agerande?

3 kommentarer:

  1. Stärker dessvärre bilden av problemen att bilda en regering för (s) med f.d kommunister, förklarar varför väljarna är mer tveksamma till (s) sedan röd-gröna alliansen lanserades.

    SvaraRadera
  2. Absolut - i Europafrågorna är det inte problemfritt, även om vi verkar kunna komma över de flesta andra problem. /Göran Färm

    SvaraRadera
  3. Mycket bra skrivet. Det finns många inom (v):s väljarkår som ser samma sak som du, och det är min uppfattning att fler och fler blir positivt inställda till EU. För egen del hamnar rösten nu för första gången på (s) i ett europa- eller riksdagsval, och då med kryss på dig. Allt gott, och hoppas att katten kryar på sig!

    SvaraRadera