onsdag 29 april 2009

Klokt att förstöra IP-adresser?

Just nu är det ett oerhört tryck i IT-integritetsfrågorna. I Europaparlamentet har vi nu mejlbombningsrekord med anledning av det kommande beslutet om det s k Telekompaketet.
Jag är tveklöst för ett starkt integritetsskydd och har just skrivit på ändringsförslag 166, som handlar om att se till att eventuella restriktioner från medlemsstaterna vad gäller användarnas ställning på Internet inte får åsidosätta grundläggande medborgerliga rättigheter.
Men samtidigt måste vi behålla sans och balans. När moderatriksdagsmannen Karl Sigfrid föreslår att alla telekomföretag helt enkelt ska förstöra alla förteckningar över IP-nummer riskerar vi att kasta ut barnet med badvattnet. IP-adresserna har bidragit till att lösa massor av grova brott, och Sigfrids förslag skulle allvarligt försvåra kampen mot grov brottslighet – både barnpornografi, knarkhandel, hatbrott och terrorism.
Vore det in te smartare att fokusera på ett regelverk som möjliggör en rättssäker hantering av IP-numren istället för att förstöra dem?

4 kommentarer:

  1. Kära Göran,

    Som ung i dagens samhälle spenderar jag mycket tid framför min dator och på internet. Jag läser tidningar, kommunicerar med vänner, betalar räkningar, deklarerar, ser på tv, lånar böcker, lyssnar på musik, ser på film och handlar på nätet. Kort och gott kan man säga att jag lever mitt liv genom min dator.

    Tanken på att information om vad jag gör på internet lagras känns oerhört jobbigt. Om någon får tillgång till denna information kommer de att kunna kartlägga hela mitt liv. De kommer att veta vilka jag pratat med, vad jag handlat, vilka tidningar jag läst och vilka åsikter jag har. Detta känns väldigt integritetskränkande. Jag tycker personligen att det är mer integritetskränkande om någon får tillgång till information om vad jag gör på internet än om någon skulle sätta upp en övervakningskamera i min egen lägenhet.

    Jag håller med dig om att det är viktigt att arbeta med att stävja grov brottslighet. Jag anser dock inte att detta ska göras genom att information om alla internetanvändare sparas. Det logiska vore enligt min mening att gå tillväga på samma sätt som polisen gör vid telefonavlyssning, dvs. man övervakar någon om det finns misstanke om brott, inte annars.

    Vad gäller frågan om integritet på internet tror jag att politikerna i och med IPRED-lagen har skjutit sig själva i foten. Trovärdigheten i dina argument om att lagring av information om IP-adresser är nödvändig för att stävja grov brottslighet försvinner helt i och med att film- och musikbranschen har getts möjligheten att bedriva spaningsarbete av polisiär karaktär. Om huvudsyftet med lagring av information om IP-adresser hade varit att stävja grov brottslighet hade IPRED-lagen aldrig kommit till stånd, eftersom den helt urholkar denna argumentation.

    Mvh Arvid

    SvaraRadera
  2. Posten skickar dagligen mängder av "olagliga" brev som inte spåras av något "IP". Inte än. Det är ingen som klandrar posten för att de inte tar leg av avsändaren. Jag vill inte ha ett samhälle där man som min operatör Telenor/BBB säger att man lagrar IP för att ens kunder kan vara spioner, sabotörer, mördare osv. Jag ska byta operatör pga detta, så snart jag har möjlighet.

    Smartare vore att låta polisen sköta anmälningar, istället för privata intressen.
    Anledningen till problemen nu är att IT-bolagen måste värna om sina kunders integritet, gentemot mediabolagen.
    Man har därför skapat en "aktiv" privatpolis, mediabolagen, och en "passiv" privatförsvarverksamhet - IT-bolagen, som nu måste vara "sista utposten" i försvaret av sina oskyldiga (man är fortfarande oskyldig tills man bevisats skyldig väl?) kunder.

    SvaraRadera
  3. Rent krasst så är det så att företagen värnar om sina kunder, därför tror jag att vi kommer att få se en kapplöpning i att radera IP-adresser framöver, företagen vill vinna över laddningsstinna medborgare till sin sida, trots att detta är moraliskt oförsvarbart. I slutet är det vinsten och kapitalet som styr över moralen hos företagsledarna.

    Vad vi behöver är en vattentät lagstiftning där alla parters intressen kan tillgodoses, där alla blir vinnare och ingen blir offer. Vad vi dock i längden inte kan göra är att straffa bort oönskade beteenden,vi bör och ska istället uppmuntra till positiva.

    Med vänliga hälsningar Jonas Gustafsson

    SvaraRadera
  4. Inte en fråga om ämnet, utan något helt annat.

    Träffade Soting igår och ställde några frågor. Alltid intressant att få lära mer om vad vi sossar vill i Europaparlamentet.

    En fråga vill jag dock gärna veta lite mer om och det är om regleringen av finansmarknaden. Det verkar inte bara vara S som insett nödvändigheten, men jag är nyfiken på vilka tankar det finns inom ESP på vilka vägar som finns att gå. Så en önskan om att du bloggar om detta.

    Hälsning Maja Stopek, som för övrigt hoppas att du har planerat att besöka Hallsberg den närmsta tiden. Jag jobbar på en skola som väntar på ditt besök.

    SvaraRadera