tisdag 5 maj 2009

Dags för helhetsgrepp på IT-integriteten!

Vi sossar i EU-parlamentet arbetar nu hårt på att forma ett bra Telekompaket som skärper konkurrensen och stärker konsumenternas rättigheter. Det röstas imorgon onsdag.

Samtidigt måste vi bevara Internets karaktär av demokratisk infrastruktur, och stärka skyddet för nätanvändarna. Därför stödjer vi kompromissen mellan parlamentet och rådet, utom där det finns förslag som skärper just kraven på nätneutralitet och integritetsskydd. Vi röstar t ex för de förslag som motsvarar de ursprungliga ändringsförslagen 138 och 166.

Det innebär att eventuella restriktioner från medlemsstaterna vad gäller användarnas ställning på Internet inte får åsidosätta grundläggande medborgerliga rättigheter, och bara får ske enligt en rättssäker procedur.

Problemet är att vi nu börjar få så många regler på olika områden - om säkerhet och terroristskydd, upphovsrätt, piratkopiering, varumärkesintrång, fildelning, brottslighet på nätet mm - som berör grundläggande rättssäkerhets- och integritetsfrågor att det är nödvändigt att ta ett samlat grepp, både i Sverige och i EU.

Ett exempel är det urspungliga Ipred-direktivet i EU, som jag stödde. Det tog då sikte på piratkopiering av mediciner, märkeskläder och CD-skivor, men styr nu frågan om upphovsrätt och fildelning.

Vi har haft en uppslitande debatt om FRAs övervakning och Ipred, där den borgerliga majoriteten har genomdrivit en mer långtgående lagstiftning än andra EU-länder, med större konsekvenser för integriteten. Internationellt pågår nu förhandlingarna om ACTA-avtalet mot piratkopiering, där vi är starkt kritiska mot bristen på demokratisk insyn. Kommunikationsminister Åsa Torstensson (C) agerar nu aktivt emot de förslag om integritetsskydd som vi kämpar för i Telekompaketet.

Detta håller inte längre. Nu måste vi analysera den samlade effekten av alla regler, både i Sverige och EU. Därför föreslår vi nu en bred genomlysning, bl a tillsättande av en Integritetsombudsman i Sverige och en granskning av hur det svenska regelverket förhåller sig till EUs. Vi vill också att Sverige tar initiativ till en bred översyn av EUs regler och en samlad Integritetsombudsman i EU.

3 kommentarer:

  1. Stöder du eller stöder du inte Ipred-direktivet?
    Du verkar antyda att det har skett en förändring som påverkar din inställning. Var det en förändring av Ipred-direktivets lydelser, eller bara en förändring i medieuppmärksamhet och opinion menar du?

    I Svd omnämns du som Ipred-förespråkare. Det har jag mycket svårt att få att gå ihop med respekt för medborgarnas integritet.

    En översyn är säkert bra, men det viktigaste är ju att våra demokratiskt valda representanter har en välfungerande inre kompass i integritetsfrågor. Det verkar ju knappast ha varit fallet på sistone. Socialdemokraternas starkaste invändning mot FRA-lagen i debatten för som föregick klubbandet var förresten att de inte hade fått vara med i samarbetet (v och mp var de enda som kom med någon riktig kritik) - detta upprepades gång på gång. Visst har alliansen ett större ansvar, men den nästan obefintliga kritiken från (s) är ett tydligt tecken på vad socialdemokraterna egentligen anser.

    SvaraRadera
  2. SvDs och Sydsvenskan har helt enkelt varit otydliga ang min inställning till Ipred. Jag röstade för Ipred i EU-parlamentet 2004, men min poäng är att det då handlade om andra saker. Den tyngsta frågan då handlade om åtgärder mot piratkopierade mediciner, men också om förfalskade märkeskläder och CD-skivor mm. Sedan har den svenska versionen av Ipred dels gått längre, och dels inriktats mera på fildelning. Även om vi nu i telekompaketet förhoppningsvis kan skärpa integritetsskyddet, tror jag i alla fall att det faktum att det nu finns en lång rad lagar på detta område och där ingen har utvärderat den samlade effekten gör att vi behöver en samlad översyn.
    Göran Färm

    SvaraRadera
  3. Bra Göran! Jag hoppas att du har tagit till dig lite av de brev jag skrivit till dig angående detta.

    Se till att få med hela partigruppen på att rösta för 138:an och 166:an och var UPPMÄRKSAM på fulsepel från de som inte gillar demokrati, yttrandefrihet och ett fritt Internet, se här:
    http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=11913&number=169315

    Värt att notera angående röstordningen i morgon är också:
    “Adoption of Am 10 (new Article 1(3a) of Directive 2002/21/EC) will entail the deletion of Article 8(4)(h) of the same directive”

    Lycka till!

    SvaraRadera