onsdag 6 maj 2009

Nu måste regeringen upp till bevis om telekompakete

EUs telekompaket är i grunden bra - det stärker konkurrensen och konsumenternas rättigheter, och vore bra för den europeiska ekonomiskt tillväxten. Men särskilt på en punkt var det för svagt - när det gäller integritet och rättssäkerhet. Därför var det en stor seger att vi fick majoritet för det ändringsförslag som innebär att det krävs domstolsbeslut på förhand innan man kan stängas av från Internet.

Därmed föll dock kompromissen mellan rådet och parlamentet, som måste tas eller förkastas i sin helhet. Telekompaketet kommer nu att gå till förlikningsförhandling, en process som förhoppningsvis inte skall ta för lång tid. Både parlamentet och rådet har vetorätt i den förhandlingen, och båda måste acceptera paketets utformning för att det skall antas.

Förlikningen kan komma att hanteras av svenska ordförandeskapet, och därmed blir det väldigt viktigt att vi nu sätter tryck på den svenska regeringen att ge upp motståndet mot detta skärpta integritetsskydd om man vill komma någon vart i förlikningen.

Det är synd att liberalerna vände så sent och att de inte gav sitt stöd till en rad andra förbättringar som ytterligare hade kunnat stärka förslaget. Men trots det är det klart att nu kan inte den borgerliga regeringen gömma sig längre. Nu är det upp till bevis i förlikningen.

1 kommentar:

  1. ORKA!
    Det kommer inte göra något bättre förutom att ni kommer ha större koll och bli av med obehagliga saker om politiker. Ni vill ju ta bort all rätt att berätta om sin egna åsikt på nätet.

    SvaraRadera