söndag 10 maj 2009

Valet till EU-parlamentet vändpunkt för (s)?

Det är uppenbart att den borgerliga alliansen, och särskilt moderaterna, satsar hårt på att göra EU-valet till en bekräftelse på Reinfeldts opinionsövertag – och därmed lägga grunden till en valseger 2010. Socialdemokratins svaga insats i EU-valen, särskilt 2004, har gjort den ambitionen trovärdig.
Men de senaste opinionsmätningarna tyder på att valet till Europaparlamentet snarare kan bli ett allvarligt streck i räkningen för alliansen. I veckan har vi sett tre opinionsmätningar som alla tyder på att socialdemokratin blir största parti och får en rejäl valframgång, och att bara (m) av de borgerliga går framåt. Kd, och kanske även centern, balanserar på gränsen till att helt bli utan mandat. Särskilt glädjande är det att Sverige-Demokraterna verkar möta motstånd.
Opinionsmätningar ska alltid tas med en nypa salt, och opinionsmätningar om EU-val med en stor skopa salt. Men en slutsats kan nog dras: I dagsläget verkar det minst lika troligt att valet till Europaparlamentet kan bli en positiv vändpunkt för socialdemokratin, som att valet skulle stärka den borgerliga alliansen.
Och bara det faktum att vi nu anar den möjligheten har redan bidragit till att stärka det socialdemokratiska valarbetet. Mungiporna vände uppåt redan efter ett jättebra 1 maj-firande. Och i fredags såg de valarbetare jag mötte riktigt glada ut – och då blir socialdemokratin farlig!

2 kommentarer:

  1. Precis samma känsla har jag och vi här uppe i Västmanland. Det är mycket gipa upp nu!

    SvaraRadera
  2. Historiskt har vi kunnat se att KD har fått högre valresultat än vad undersökningar inför valet har visat. Själv tänkte jag rösta på Kristdemokraterna och kryssa mig själv ; )

    SvaraRadera