tisdag 19 maj 2009

Se över integritetslagarna!


Vi svenska s-ledamöter i Europaparlamentet har blivit allt mer oroade för den samlade effekten för integritet och rättssäkerhet av den mängd lagstiftning som i snabb takt har införts. Ibland har den initierats av EU, men också ofta ytterligare skärpts i svensk lag. Det handlar om telekompaketet, men även om FRA-lagen, IPRED, datalagringsdirektivet, upphovsrättsreglerna, de pågående ACTA-förhandlingarna med mera.


Det har ofta funnits försvarbara skäl för varje lagförslag isolerat. Men idag finns en risk att lagstiftningen sammantaget har gått för långt, och blivit ett hot mot integriteten. Därför föreslår vi i en rapport som jag har presenterat idag i Stockholm att det behövs en rejäl genomlysning av den samlade effekten för brottsbekämpning, rättssäkerhet och integritet av den lagstiftning som finns både på svensk nivå och i EU.


För oss är det också viktigt att vi kan fortsätta bekämpa brottslighet som bedrivs på nätet, t ex barnpornografi, terrorism, knarkhandel och handel med förfalskade läkemedel.


Därför kräver vi att det nu snabbt genomförs en rejäl genomgång av lagstiftningen inom dessa områden, både nationellt och i EU. Och redan nu har vi några konkreta förslag:


* Inrätta en integritetsombudsman i både Sverige och EU för att stärka integritetsskyddet.
* Den svenska regeringen bör inför EU-ordförandeskapet initiera en snabb förlikningsförhandling om Telekompaketet, begränsa den till frågor om nätneutralitet och integritetsskydd, och sätta hårt tryck på exempelvis Frankrike att acceptera en ”generalklausul” som garanterar att ingen kan stängas av från Internet utan en rättssäker process i förväg. Annars är det risk för att vi inte får en gemensam telekommarknad i EU, och det behöver vi.
* Upphovsrättslagstiftningen måste anpassas till den värld vi lever i idag och inför framtiden. Därför menar vi att det är nödvändigt att tillsätta upphovsrättskommissioner både i Sverige och på EU-nivå.

2 kommentarer:

  1. "Upphovsrättslagstiftningen måste anpassas till den värld vi lever i idag och inför framtiden. Därför menar vi att det är nödvändigt att tillsätta upphovsrättskommissioner både i Sverige och på EU-nivå."

    Det skulle nog inte skada. Men det är totalt meningslöst om man inte först förklarar hur upphovsrätten motiveras. Är den
    a) Ett slags naturrätt eller en rättvisefråga att upphovsmannen (eller dennes arvingar) ska ha rätt att tjäna pengar på exemplarframställning/tillgängliggörande av sina verk.
    b) Ett sätt att uppmuntra till nyskapande och därmed ett brett kulturutbud för allmänheten där själva den tillfälliga begränsningen av verks spridning är ett nödvändigt ont för att uppnå något gott.

    Det är värt att notera att a) ger ingen som helst vägledning för att bestämma skyddstidens längd. Synsätt b) gör emellertid det. Upphovsrätten ska vara så lång att nyskapande uppmuntras, men inte så lång att inlåsningseffekterna överväger nyttan av effekterna som ökar utbudet. En rimlig tid torde röra sig om någonstans mellan 5 och 25 år. Forskning på incitament och inlåsningseffekter skulle kunna användas som underlag i beslutet.

    Det går att fatta rationella beslut om man bara vill. Hur som helst, politiker kan inte skygga från att ta ställning och istället skjuta över ansvaret på tjänstemän och utredare. Om det tillsätts upphovsrättskommissioner så måste ju de ha några ramar för sitt uppdrag. De skulle väl socialdemokraterna i grova drag kunna presentera redan nu. Som politiker måste man ta tag i målkonflikterna och försöka hitta en lösning.

    SvaraRadera
  2. Hej Göran! Jag vill tacka dig som politiker att du står upp för oss vanliga dödliga! Din blogg är en av de bättre politiska bloggar jag läst, och tycker att du har helt rätt i att regeringen verkligen inte bör övervaka varenda steg vi tar. Jag kommer definitivt att rösta för att du ska få vara kvar i Bryssel! Tack! //Stefan Holmberg.

    SvaraRadera