onsdag 10 februari 2010

Vem skapade krisen? Inte var det grekerna!

Den svenska högerns ekonomiska politik blir alltmer aggressiv. Moderata riksdagskandidaten Johnny Munkhammar och f d Junilistekandidaten Jesper Katz skriver på Europaportalen att Eurolandet Greklands dåliga ekonomi är självförvållad och och att stenhård budgetdisciplin och strukturella reformer är det enda som gäller. Ungefär detsamma sa Anders Borg för några månader sedan i ett hårt utfall mot Lettland.
http://www.europaportalen.se/index.php?newsID=48409&page=509&more=1&1stpage=1

Men dessa länder skulle väl med viss rätt kunna hävda att deras problem mest av allt är en effekt av bankkrisen, som främst skapades i USA och Västeuropa.

Europafackets generalsekreterare John Monks framträdde idag i EU-parlamentet med ett helt annat budskap.

- Vi får inte glömma att den finansiella krisen har genererats i Väst. Därför har vi ett särskilt ansvar för att minska dess skadeverkningar och för att förhindra att det händer igen, sa han och tillade:

- De flesta av aktörerna på finansmarknaden har nu siktet inställt på att helt enkelt gå tillbaka till business as usual, behålla skatteparadis och undvika alla typer av regleringar. Det är inte acceptabelt. Om vi inte stramar upp regleringarna nu kommer vi snart att ha en ny kris på halsen och då kommer domen mot oss från alla de som drabbas att bli hård.

- Förvaltare av hedgefonder och private equity-fonder tenderar nu att hävda att de är oskyldiga. Fackföreningsrörelsen måste ta som sin uppgift i debatten att ständigt påminna om historien bakom krisen - om vad det var som orsakade den.

Bra sagt, tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar