lördag 20 februari 2010

Osynlige Eskil

Få ministrar är så osynliga i debatten som jordbruksminister Eskil Erlandsson (c). Det kan man förstå, med tanke på vad han har åstadkommit, dvs ingenting.

Eskil startade med flaggan i topp. I maj 2007 skrev han brev till hela EU och krävde ”en helt marknadsorienterad produktion utan allmänna stöd”.

Nu har det snart gått tre år. Erlandsson har haft hand om ordförandeklubban för EUs jordbruksministrar andra halvåret 2009, med större möjligheter än vanligt att påverka. Men när Eskil för några veckor sedan för Europaparlamentet rapporterade av ordförandehalvåret nämns i pressmeddelandet överhuvudtaget ingen jordbruksreform. Istället tar han upp tre helt andra frågor: fiske, skogsbruk och djurskydd. Inte ett ord om jordbrukspolitik!

Under hela ordförandeskapet skrev Erlandsson en enda debattartikel värd att publicera på regeringens hemsida, om djurskydd, och höll ett enda tal, om närproducerat och Sverige som matland. Där var ett av de tyngsta inslagen att uppmana åhörarna att söka mera stöd. Inte ett ord om EUs jordbrukspolitik.

Istället för att ”marknadsorientera” har han under Sveriges ordförandehalvår ökat stödet till mjölksektorn med 300 milj € i EUs budget och 200 extra svenska miljoner.

På EU-området är Erlandsson mest stolt över att han och hans tjänstemän har lagt ner 1 500 timmar och ”otaliga möten med kommissionen” på frågan om träd i svenska beteshagar. Resultatet blev en höjning av gränsvärdet från 50 till 60 träd. Erlandsson beklagar att ”vi inte kunde förmå Kommissionen” att ge ”gårdsstöd även för betesmarker med fler än 60 träd”.

Katastrof, Eskil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar