söndag 21 februari 2010

Håller Borgs trovärdighet?

Min gode vän Lars-Olof Pettersson, f d LO-utredare mm, pekar i sin förträffliga blogg http://www.unionkonsult.se/blogg/ på att den enda tunga stimulansinsats regeringen satsar på, det enda som har fått Borg att lätta på plånboken, nu får alltmer kritik, även från forskningen och näringslivet. Jag talar om jobbskatteavdraget.

Lars-Olof visar på att finanspolitiska rådet ifrågasätter om det är klokt att genomföra det fjärde steget i dagens konjunkturläge. De menar att inte ens det tredje steget borde ha tagits. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering kritiserar att det svenska jobbskatteavdraget aldrig har utvärderats, och ifrågasätter effekten i dagens krisläge. Konjunkturinstitutet gör detsamma.

Nu kommer Magnus Henrekson, tung chef för Svenskt Näringslivs forskningsinstitut, IFN, och ifrågasätter hela regeringens jobbstrategi och inte minst jobbskatteavdraget i en uppsats i tidskriften Ekonomisk Debatt.

Hittills är i varje fall resultat inte lysande. Arbetslösheten i Sverige har ökat MER än genomsnittet i EU. Jämför vi med ett snitt för de fem åren 2002-2006 kommer Sveriges arbetslöshet att 2010 ha ökat med fyra procentenheter från 6,2 till 10,2 procent, medan EU i snitt ökar med 1,5 – från 8,8 till 10,3, enligt siffror från EU. Ungdomsarbetslösheten tillhör de absolut värsta.

Så frågan är: När den här kritiska bilden når fram, inte bara från oppositionen, när det visar sig att de orättvisa skattesänkningarna inte får den utlovade effekten, kommer då Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts trovärdighet att hålla?

Den frågan kan avgöra valet.

1 kommentar:

  1. Tack för ett intressant blogginlägg! Sista frågan funderar jag lite över. Hur tycker du att man bör utforma skattesänkningar så det blir mer rättvisa?

    SvaraRadera