torsdag 11 februari 2010

Tung första dag på jobbet för Cecilia Malmström

Europaparlamentet satte idag stopp för SWIFT-avtalet som skulle ge amerikanska myndigheter tämligen fri tillgång till europeiska bankuppgifter.

Det är viktigt att bekämpa terrorism. Men det här avtalet lever inte upp till grundläggande krav på integritetsskydd och oskyldiga medborgares rätt att inte bli övervakade, anser vi svenska socialdemokrater - ett nytt FRA-fall. Därför röstade vi emot avtalet.

Den nya svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström vädjade till parlamentet att följa den borgerliga högergruppen EPPs linje och skjuta upp beslutet, men fick inte gehör. Med de ganska knappa röstsiffrorna 305-290 beslöt parlamentet att ta beslutet idag. När det sen kom till sakfrågan blev majoriteten betydligt större, 378-196 för ett nej till avtalet.

Första dagen på nya jobbet för nya EU-kommissionären Cecilia Malmström var igår, då hon i parlamentsdebatten om SWIFT fick massor av kritik främst för att den svenska borgerliga regeringen under förra halvårets ordförandeskap skötte frågan så illa. De mer eller mindre "kuppade" igenom avtalet dagen innan Lissabonfördraget trädde i kraft, det fördrag som skulle ha givit parlamentet fullt medbeslutande i frågan, och därmed möjlighet att i sak påverka innehållet. Nu måste beslutet tas enligt det gamla fördraget, då parlamentet bara kan säga ja eller nej.

Andra dagen på jobbet blev inte lättare, eftersom Malmström idag fick uppleva inte bara själva nederlaget, utan också att praktiskt hela den grupp hon själv tillhörde som EU-parlamentariker, den liberala ALDE-gruppen, tillsammans med bl a oss sossar, gick emot henne - och gav henne stenhård kritik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar