söndag 25 januari 2009

Cynisk Reinfeldt

Statsminister Reinfeldt skrev igår i Aftonbladet om krisen. Han avfärdar alla krav på en mer aktiv politik med att ”Det finns inga mirakelkurer”.

Nej, vem har trott det? Vi har snarare förväntat oss att Reinfeldt & Co skulle vidta tunga långsiktiga åtgärder för att få fart på investeringarna och bromsa utslagningen, inga snabba mirakelkurer. Alltfler politiker och ekonomer över världen anser att risken med att göra för lite är mycket större än riskerna med att göra för mycket. Men inte Reinfeldt.

Direkt falskt blir det när Reinfeldt påstår att jobbavdraget ger mer resurser till välfärden. Sanningen är den motsatta: Allt fler förlorar jobben, jobbskatteavdraget MINSKAR skatteinkomsterna och regeringen säger nej till extra stöd till kommunerna. Ren bluff!

Även Reinfeldt verkar dock inse att det är svårt att nu motivera höjt jobbskatteavdrag med att få ut fler på arbetsmarknaden. Nu handlar det om att skattesänkningen ska underlätta när ”räkningar ska betalas, matinköp göras eller radhuslån amorteras”.

Men det blir ju närmast cyniskt att ge den förmånen bara till dem som har arbete! Är det några som behöver några extra hundralappar i månaden är det väl de som INTE har arbete!

Vi känner alltmer igen den gamla högerpolitiken, som i krisens tid blir allt brutalare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar