tisdag 27 januari 2009

Reinfeldt vägrar söka EU-stöd

Nyligen avgångna s-kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, min kollega Jan Andersson och jag skrev för några veckor sedan en artikel i Göteborgs-Posten. Vi krävde att regeringen skulle söka pengar från EUs globaliseringsfond för att få mer resurser att hantera uppsägningarna från Volvo och dess underleverantörer.

Vi var något tveksamma när fonden inrättades, men den har fungerat och där finns mångmiljardbelopp för just den typ av situationer som bilindustrin nu genomlider.

Men regeringen gör ingenting! Passiviteten tycks ha blivit något slags mantra: Reinfeldt: "Det finns inga mirakelkurer", "vi kan inte med några snabba politiska åtgärder ta oss ur problemen" - och nu, nej, vi vill inte söka pengar från EU för att stödja bilarbetarna.

Men är det inte så att det är Reinfeldt själv som tror på "mirakelkurer". Vad vi andra än säger återkommer han: "Vänta bara på tredje steget i jobbskatteavdraget!" Fast frågan återstår: Hur kommer det att hjälpa Volvo-arbetarna som i och med avdragets konstruktion får HÖJD skatt när de blir arbetslösa eller förtidspensionerade?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar