fredag 30 januari 2009

Fjuttigt krispaket

Regeringens krisinsatser ifrågasätts alltmer som otillräckliga. Att de skulle vara för stora har jag inte hört NÅGON hävda.
Jag har heller inte sett någon auktoritativ siffra på hur stor regeringens extra-insats mot krisen egentligen är för 2009. 8,4 miljarder sade regeringen själv när man la sitt förslag i december. Sen kom det ytterligare en del pengar 22 januari. Regeringen själv anger att det handlar om totalt 23 miljarder – fast på tre år! Ibland hör vi regeringen tala om en krisinsats på 40 miljarder, men då räknar man in det som kom redan i statsbudgeten i höstas, långt innan krisen på allvar hade slagit igenom.
En sak är klar: Detta är ett av fjuttigaste ”krispaket” något land har lanserat. Bara för jämförelsens skull: Det senaste nationella krispaket jag har läst om handlade om Canada, som satsar 260 miljarder kronor. Skulle Sverige ha satsat motsvarande summor skulle det ha handlat om 60-70 miljarder!
Vi kan inte, säger finansministern, för krisen skapar underskott i statsfinanserna. Men det underskottet har ju regeringen själv orsakat med sina skattesänkningar. Nu verkar det som om man redan i år når de 130 miljarder kronor i sänkta skatter som på Bo Lundgrens tid som moderatledare avvisades som totalt orealistiska!
Den ekonomiska krisen är inte Reinfeldt-regeringens fel, men bristen på åtgärder är det – och krisen i statsfinanserna är helt hemlagad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar