tisdag 20 januari 2009

Frågetecken för Obama

När alla hyllar Obama, och flödar över av förväntningar må det väl vara mig tillåtet att gå emot strömmen och peka på några orosmoln - utöver de självklara, som den ekonomiska krisen etc:
* Var står egentligen Obama när det gäller handel och protektionism? Detta var väl det enda politiska område där jag kände mer sympati för McCains öppnare linje än för demokraternas traditionellt mer protektionistiska. Under mer normala förhållanden tror jag att man kunde ha betraktat Obamas relativa protektionism mer som valtaktik och oro för att stöta sig med facket än ideologisk övertygelse. Men i det krisläge vi befinner oss idag kommer trycket att vara enormt på att "skydda amerikanska jobb".
* Var står Obama i Mellanösternkonflikten? Han har redan signalerat en mer aktiv linje än Bush. Men orkar han stå emot den oerhört starka amerikanska Israellobbyn, och sätta press på Israel att ta seriöst på en förhandling som kan tvinga dem att backa från bosättningarna, upphöra med ockupationen av Gaza och gå in i en serös diskussion om framtiden för östra Jerusalem?

Jag gläds med alla andra under denna fantastiska installationsdag, och ser fram emot nya retoriska mästerverk. Men trots allt gnager en viss oro inför alltför högt uppdrivna förväntningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar