onsdag 21 januari 2009

EU-motståndarnas sista strid?

EU-motståndarna över hela Europa laddar nu inför den sista striden - höstens planerade folkomröstning II i Irland. Frågan är hur svenska EU-skeptiker kommer att agera. För dem är det ju viktigt att få striden att framstå som folklig, gärna lite vänsterinriktad.

Det blir inte helt lätt när nej-sidans främsta affischnamn är folk som Tjeckiens president Vaclav Klaus, mest känd som Östeuropas Thatcher. Nyligen skrev han i Financial Times om att krisen måste bekämpas med skattesänkningar, avskaffade miljöregler, urholkade arbetsrättsregler osv.

Han har nu fått stöd av Polens president, den ungefär lika reaktionäre tvillingen Kacynski, som vägrar skriva på ratificeringen av fördraget trots att hans eget parlament har sagt ja.

Och i själva Irland finansieras nej-kampanjen av den starkt högerinriktade brittisk-irländske miljardären Declan Ganley. Han har gjort sig mest känd som en anti-facklig nyliberal som mest lever på amerikanska militärkontrakt, och som nu är på väg att starta ett europeiskt högerinriktat nej-parti inför Europavalen - Libertas.

Detta kan bli lite svårt för Sören Wibe och Lars Ohly. Folkligt? Vänster? Hmmm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar