torsdag 15 januari 2009

Hökmarks högerpolitik

Moderaternas argumentationsnivå i EU-frågor närmar sig botten. M-ledaren i EU-parlamentet Gunnar Hökmark sprider nu artiklar runt om i landet där han dels frågar vad (s) har emot jourläkare, dels påstår att vi svenska sossar "kör över" en 100-årig tradition av kollektivavtal.
Frågan är om Hökmark inte vet vad han talar om, eller om han medvetet spekulerar i att läsarna inte kollar fakta.
Debatten gäller EUs arbetstidsdirektiv. En stor majoritet i Europaparlamentet inklusive en hel del borgerliga, sa nej till ministerrådets - och bl a den svenska moderatledda regeringens - linje i arbetstidsfrågan.
Nu försöker Hökmark få det till att vi skulle vara emot läkarnas intressen, trots att s-linjen har starkt stöd av alla fack, inkl läkarnas. Han försöker också få det till att vi skulle vara emot kollektivavtal, vilket är rena båget. Parlamentets beslut UNDERLÄTTAR för att anpassa reglerna genom nationella kollektivavtal. På den punkten råder ingen skillnad mellan Hökmarks och vår linje. Skillnaden är att om man inte lyckas träffa avtal så ska utgångspunkten för jourtid utanför hemmet vara att den ska räknas som arbetstid, medan Hökmark stöder arbetsgivarlinjen - att jourtid, även om den måste spenderas på arbetsplatsen, ska vara obetald.
Den andra viktiga frågan gäller att vi vill fasa ut den möjlighet som finns för individuella undantag (opt-out) från 48 timmarsveckan. Nu kan en löntagare komma överens med arbetsgivaren om att regelmässigt jobba 60-65 tim-veckor. Man kan bara ana vad det innebär när internationella företag i krisen ska avgöra var de ska dra ner produktionen, om de som en del av förhandlingarna skulle kunna sätta tryck på löntagarna att överge 48 tim-veckan!
Nej, Hökmark - vi står för klassisk socialdemokratisk politik, precis som Du för klassisk högerpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar