onsdag 14 januari 2009

Skakigt tjeckiskt ordförandeskap

EU-parlamentet fick idag uppleva första framträdandet av det tjeckiska ordförandeskapet. Premiärminister Topolanek från högerpartiet ODS presenterade sitt arbetsprogram. De har sannerligen hamnat i hetluften från dag 1 med tanke på både gas- och Gaza-kriser. Vad gäller Gaza agerar Sarkozy som om han fortfarande vore EU-president, och lika bra är nog det - för tjeckernas inställning väcker många frågetecken. Utrikesministern, prins Karel Schwarzenberg, började nämligen det tjeckiska ordförandeskapet med att försvara Israels Gaza-krig.

Nyligen sade också presidenten Vaclac Klaus i Financial Times att han anser att den ekonomiska krisen borde få EU att luckra upp eller avskaffa sina regler om arbetsmarknad, miljö och hälsa - och han togs i försvar av premiärminister Topolanek i parlamentet idag!

Topolanek meddelade vidare att han var för Lissabonfördraget (som hans president är emot), trots att han anser att det är sämre än det nuvarande Nice-fördraget, samt att EUs politik i fortsättningen borde vara liberal-konservativ.

Hur ska detta sluta? Vi har i alla fall en del att slåss emot i den kommande Europavalkampanjen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar